lauantai 14. maaliskuuta 2020

Corona iskee freelancerin talouteen, mutta seuraa siitä jotain hyvääkinVilja ja minä pääsimme tänään lähtemään päivälenkille koskematonta tietä pitkin. Tämäkin on coronan aiheuttamaa, sillä jos se ei olisi aiheuttanut sellaista hässäkkää kuin on, olisin jo aamulla ottanut auton ja lähtenyt töihin.

Nyt, kun toden teolla on ryhdytty perumaan tilaisuuksia coronan takia, minulta on kahdessa päivässä peruuntunut neljä juttukeikkaa. Kansalaisopisto, jossa pidän kirjoittajakurssia, sulki sekin ovensa ainakin kahdeksi viikoksi. Lisäksi on peruuntunut Journalistiliiton freeseminaari, jonka piti olla ensi kuussa ja jota odotin kovasti.

Rahalliset tappiot voi tähän saakka lukea sadoissa euroissa, mutta jos tämä tahti jatkuu, niin seuraava määre on tuhansia ja  sitä seuraava pankrotti.

En tiedä, voisinko saada työttömyyskorvausta jos työt loppuvat lähes kokonaan. En ole onneksi koskaan joutunut turvautumaan siihen ja jotenkin uskon, etten sitä nytkään saisi vaikka hakisin. Teen työtä osuuskunnan jäsenenä ja silloin ei oikein ole sen paremmin palkkatyöläinen kuin yrittäjäkään.

Tämä on senkin takia kurjaa, kun olen koko alkuvuoden sairastellut ja tehnyt  vain vähän töitä. Nyt, kun muutaman päivän olo on ollut parempi ja ajattelin, että  teen kaikki mahdolliset työt mitä vastaan tulee, tulikin corona.

Mutta eihän tässä yksin olla, kaikki olemme samassa veneessä. Muuten olen kyllä sitä mieltä, että tämän flunssaviruksen pelkäämisessä on menty ihan hölmöyksiin. Tämä on nyt Keisarin-uudet-vaatteet -tilanne, valtakunnissa ollaan tohkeissaan, kohkataan ja juoksennellaan, annetaan lausuntoja ja lopulta huomataan, ettei sillä penteleellä ole edes housuja.

Kaikenlaista hyvääkin tästä seuraa. Ilma puhdistuu, vanhemmat ja lapset saavat hetken hengähdystauon harrastuskarusellista, ollaan kotona, pitkästytään, keksitään uusia asioita ja kuka tietää, vaikka syntyvyyskin vähän nousisi.

Turha luulla, että tästä silti mitään opitaan. Nyt voidaan vähän aikaa kuvitella, että tästä lähtien osaamme aina pestä kädet hyvin ja pitää kotivaran kunnossa mutta annas olla, kun muutama kuukausi kuluu. Entinen meno jatkuu. Paitsi niillä, joiden talouden corona romahduttaa niin pahasti, ettei siitä ihan heti nousta.

Aika kova hinta yhdestä kausiflunssasta.

 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti