torstai 7. toukokuuta 2020

Eväsretki Kauttuan RuukinpuistoonOlin tänään piknikillä ystäväni kanssa Kauttuan Ruukinpuistossa. Vaikka paikka on aika lähellä Laitilaa, en ole koskaan aikaisemmin käynyt siellä. Kannatti mennä.

Normaaliaikana ja näin kauniina päivänä ruukinpuistossa olisi ollut paljon väkeä, mutta nyt saimme istua kahdestaan. Joimme pullakahvit, vaihdoimme kuulumiset ja nautimme lähimatkailun tuomasta vaihtelusta jo vähän puuduttavaksi käyvään poikkeustilaan.

Taustalla näkyvä rakennus on 200-vuotias kartano, jossa nykyään toimii hotelli ja ravintola. Alueelle perustettiin rautaruukki 1600-luvulla. Myöhemmin toiminta muuttui paperinvalmistukseksi, mikä jatkuu edelleen.Yllä oleva rakennus on 1911 valmistunut paikallisjohtaja Bertel Ahlströmin talo. Ennen vanhaan paikallisjohtajien työsuhdeasunnoissa ei kitsasteltu, vaikka taisi olla niin, että Ahlström kuului tehtaan omistajiin. Hieno rakennus on nykyään Pyhäjärvi-instituutti.

Puutarha on tyylikäs, muutamaan lajiin keskittyvä. Tänne pitäisi mennä kasvien kukinta-aikaan, sillä esimerkiksi talolta lähtevä polku on pyöreään osaan asti reunustettu syysleimuilla. Mahtaa olla komea näky!
Siellä, missä on ruukki, siellä on tietysti myös koski. Kauttuankoski on edelleen voimissaan.

Tänä kesänä ja tästä lähin muutenkin voisi yrittää tutustua kotimaan lähellä oleviin matkakohteisiin. Suomessa riittää katsottavaa ja kun sen tekee omin eväin, ei reissaaminen ole edes kallista. Ei sillä tosin nosteta kansantalouttakaan, mutta se on toinen juttu. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti