maanantai 27. huhtikuuta 2020

Miten käy airbnb-kesän?


Koska tontillamme seisova vanha talo on enemmän tai vähemmän tyhjän panttina, päätimme viime kesänä ryhtyä airbnb-majoittajiksi. Aloitimme elokuun puolessa välissä ja syksyn aikana majoitimme noin kymmenen kertaa. Alku oli minun mielestäni hyvä, näin aloittelijaksi.

Suljin kalenterin lokakuussa ja päätin avata sen vasta heinäkuun puolessa välissä. Sain viime vuodesta sen verran kokemusta, että tiedän, kuinka paljon työtä ja aikaa majoittujien palveleminen vaatii. Vaikka tiedän, että tulijoita olisi varmasti ollut jo kesäkuussa ja varsinkin juhannukseksi, halusin rauhoittaa alkukesän vain omalle perheelle ja töille.

Nyt taitaa olla hiljaista koko kesän. Heinäkuuksi tosin on jo yksi varaus, mutta sen toteutuminen riippuu siitä, pidetäänkö yleisötapahtuma, johon tulijat aikovat osallistua.

Viime kesän vieraat vaikuttivat hyvin tyytyväisiltä. Saimme kiitosta tunnelmasta ja siisteydestä ja mikä ettemme olisi saaneet, sillä vanhassa talossa on ihana vanhan ajan tunnelma, rauhallinen ja hyvä. Siistiäkin siellä on, siitä minä pidän huolen. Eräs viime kesän ulkomaisista vieraista kysyi, että eikö teillä Suomessa ole lainkaan pölyä, kun hän ei vaimonsa kanssa tavannut sellaista talostamme ollenkaan, vaikka he etsimällä etsivät ovenkarmien päälliset ja kaikki.

Siivoaminen on kova homma. Välillä tuntui vähän turhalta siivota ja pyykätä yhden yön vieraiden takia ennen ja jälkeen tuntikausia. Joku ehdotti, että laittaisimme vieraat tuomaan omat liinavaatteet, mutta siitä ajatuksesta minä en pidä. Mielestäni iso osa meillä majoittumisen mukavuutta on se, että vieraat pääsevät valmiiksi pedattuihin sänkyihin nukkumaan.

Maaseudulla on vaikka kuinka paljon tyhjiä taloja tai sivurakennuksia ja saunatupia, joita voisi käyttää airbnb-tarkoituksiin. Aito maaseutu on kaupunkilaisille ja eritoten ulkomailta tuleville turisteille valtava elämys. Ei tarvitse keksiä mitään uutta, sillä ihmiset haluavat nähdä juuri sitä aitoa elämää, mitä täällä eletään. Ne, jotka tahtovat vauhtia ja jännitystä ja blingblingiä, menevät varmasti jonnekin muualle.

Airbnb-majoittajaksi ryhtyminen on helppoa. Systeemi toimii hyvin ja sen käyttäminen on yksinkertaista. Maksut tulevat ajallaan. Rikastumaan ei pääse, ellei ole airbnb-asuntoa Helsingin keskustassa enkä tiedä, pääseekö sittenkään. Me saimme viime kesästä käteen noin 240 euroa. Kannattaa ottaa mahdollisimman rehellisiä esittelykuvia niin ihmiset tietävät, mihin ovat tulossa. Myös esittelytekstissä on hyvä pysyä totuudessa. Tämäkään ei tosin välttämättä auta, sillä ainakin yksi vieraistamme oli ihmeissään kun ei päässyt suihkuun, vaikka olen mielestäni selkeästi kertonut, että meillä ei vanhassa talossa ole juoksevaa vettä.

Se, mistä en tykkää, mutta mikä on väistämätöntä, on airbnb:n muuttuminen ammattimaiseksi. Pidän alkuperäisestä ajatuksesta, siitä, että tarjotaan matkailijoille halpa yösija ja samalla mahdollisuus nähdä, miten paikalliset asuvat ja elävät. Nyt on kuitenkin paljon majapaikkoja, jotka on jopa ostettu vain siksi, että niissä voitaisiin majoittaa. Asuntoja on sisustettu vain matkailukäyttöön eikä niissä ole yhtään mitään henkilökohtaista mikä kertoisi asuntojen omistajista. Tämä on matkailuyrittäjyyttä ja sitä pitäisi myös kohdella sellaisena. 

Jos matkailijat eivät liiku tänä kesänä, en sure asiaa.  Tulee uusia kesiä, tämänkin jälkeen. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti