lauantai 8. helmikuuta 2020

Puhetta rahasta, osa 3: pitääkö aikuisia lapsia auttaa?Perhe on minun mielestäni ryhmä ihmisiä, jotka ovat aina samalla puolella. Perheessä ei ivata, pilkata eikä syrjitä ketään ja siellä ollaan aina valmiita auttamaan kun joku on pulassa. Jos kyse on rahapulasta niin silloinkin autetaan, myös aikuisia lapsia.

Minulla ei ole mitään tutkimustietoa mutta luulen, että suurin osa ikäluokastani ajattelee samaan tapaan. Omia lapsia halutaan auttaa ja autetaan niissä rajoissa joissa voidaan. Kuusikymppisten omat taloudelliset tilanteet vaihtelevat siinä missä kaikkien muittenkin - tiettyyn ikään ehtiminen ei takaa sitä, että palkka olisi hyvä ja tulisi säännöllisesti, velat olisi maksettu ja pankkitili pullistelisi ylimääräistä.

En tunne ketään, joka ihan periaatteesta kieltäytyisi auttamasta lapsiaan millään tavalla. Olen kuitenkin kuullut tällaisista tapauksista, niistä, joissa vanhemmilla on varallisuutta jota he eivät ole valmiita yhtään jakamaan, vaikka aikuinen lapsi olisi leipäjonossa. En ymmärrä tällaista yhtään enempää kuin niitä aikamiespoikia ja -tyttäriä, jotka vievät vanhempiensa eläkerahat.

Perheessä pitää olla tasapuolinen, muuten odotettavissa on sydäntäraastavia riitoja viimeistään perunkirjoituksessa. Auttamisessa ei kuitenkaan voi noudattaa täyttä tasapuolisuutta, sillä tuskin monilapsisen perheen kaikki aikuisiksi venähtäneet piltit ovat aina yhtä aikaa persaukisia. Voi jopa olla, että joku jälkeläisistä kaipaa apua useammin kuin toiset eikä siitäkään pitäisi kenenkään pahastua.

Lähtökohta kumminkin on se, että vanhempien rahat ovat heidän ikiomiaan ja he tekevät niillä mitä tahtovat.

Rahaa ja tunteita ei pitäisi sotkea yhteen, mutta sitä on vaikea välttää. Vanhempana tuntee syyllisyyttä, jos ei pysty auttamaan lapsiaan niin paljon kuin jonkun mukamasmittarin mukaan pitäisi. Jos taas auttaa, mutta ei saakaan ylitsevuotavia kiitoksia, on pettynyt. Lapset eivät soita sen useammin eivätkä kiiruhda äitienpäivänä ojentamaan itse poimittuja valkovuokkoja vaikka rahaakin annettiin.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti