maanantai 31. elokuuta 2020

Maalasin leivinuunin - tuli muuten aika hieno


Että voikin tulla hyvä mieli kun saa jotain kaunista aikaiseksi. Ylimääräistä maalia täytyy vielä vähän krapata pois ja laittaa lattialista, mutta muuten on valmista.

Alla leivinuuni ennen maalausta. Se oli tuollainen kun ostimme Vanhan Maatilan 20 vuotta sitten. Ihmeesti silmä tottuu kaikkeen, sillä vaikka uuni oli noin ruma, saatoin silti olla ihan tyytyväinen tupaan, jossa se seisoo, kunhan kaikki muut asiat olivat kohdallaan. 

En ole koskaan käyttänyt leivinuunia. Syynä on se, että pelti on jotenkin kummallinen ja ehkä pois paikoiltaan. Sitä on mahdotonta nähdä, sillä pelti on hirmuisen pitkän varren päässä kaukana uunimötikän sisällä.

Voi olla, etten olisi käyttänyt uunia muutenkaan; ne vähät leipomukset, joita teen, paistuvat ihan hyvin sähköuunissa. Nyt, kun uuni on kaunis, aion kuitenkin kokeilla puiden polttamista. Vaikka pelti olisi pois paikoiltaan riittää, jos se on auki. Kun vain savu menee ulos, puita voi polttaa, tunnelman takia. Olen tietysti miettinyt uunin maalaamista vuosien varrella, mutta vain ohimennen. Enemmän olen ajatellut sitä vaihtoehtoa, että koko uunin purkaisi pois ja toisi tilalle jonkun pienemmän lämmönlähteen, kauniin pienen kaminan vaikka. Sillä saisi aika paljon lisätilaa tupaan ja se lämmittäisi nopeasti.

Leivinuuni ei ole vanha, joten mitään kulttuuriarvoja sen purkaminen ei uhkaisi. Talo ja tupa ovat vanhoja, mutta tämä uuni on muurattu joskus 1990-luvulla. Se on tehty Laitilan silloisen ammattikurssikeskuksen oppilastyönä ja sen teetti talon entinen omistaja. Tässä on sellainen historia, että suku, jonka hallussa Vanha Maatila oli pitkään, myi paikan 1980-luvun lopulla. Sen osti eräs nainen, joka ei sitten voinutkaan pitää paikkaa vaikka hänellä oli paljon tähän liittyviä haaveita ja niinpä talo tuli taas myyntiin ja me ostimme sen. 
 Uunin maalaus ei ollut mikään iso työ. Minulta meni tähän neljä päivää tai oikeammin tein sitä neljänä päivänä: yhtenä pesin noet pois ja kolmena maalasin. Uuni on maalattu kolmeen kertaan Muuri-maalilla. Otin ihan perusvalkoisen ilman sävytyksiä.

Maalia kului noin neljä litraa. Käytin telaa ja pensseliä.

Nyt vain ihailen työni tulosta. On se hieno.

4 kommenttia:

 1. Kaunis on! Paljon hyvää mieltä saa aika pienellä investoinnilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on niin totta! Kun vain lopettaa jahkailun ja tarttuu toimeen.

   Poista
 2. Millä pesit ennen maalausta vai ihan vaan vedellä? Sama projekti olisi edessä yhdessä vanhassa talossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En pessyt muuta kuin nokeentuneista kohdista. Käytin vettä ja juuriharjaa, mutta nyt en enää muista, laitoinko jotain pesuainetta. Jos laitoin, en ainakaan paljon. Muuten vain imuroin pölyt pois.

   Poista