lauantai 4. huhtikuuta 2020

Puskurirahasto pelastaa nöyryytyksiltä


Kävin hoitamassa erään työasian Naantalissa ja kun se oli tehty, otin kameran ja kävelin vähän vanhan kaupungin rannassa. Rakastan Naantalia ja jos muuttaisin jonnekin - ja jos minulla olisi paljon rahaa - tahtoisin asua täällä, tässä maisemassa.

Työttömyyteni ei siis ole täysin rikkomatonta. Parhaassa tapauksessa se päättyy ennen kuin ehdin edes hakea päivärahaa. Olen kuitenkin kaiken varalta katsonut, mitä Kela haluaa minusta  jos minä haluan siltä jotain ja täytyy sanoa, että huh-huh, työlästä on.

Julkisuudessa ja monella suulla on sanottu, että työn vastaanottamisen pitäisi aina olla kannattavampaa kuin työttömänä olemisen. Sanottakoon nyt myös se, että mikä tahansa on kannatettavampaa kuin Kelan päivärahahakemusten tekeminen, niin byrokraattiselta se vaikuttaa.

Ihan oikein, tietysti. Ei kenellekään mitään löysää rahaa tarvitse jakaa, mutta sääliksi käy niitä, jotka joutuvat toistuvasti tekemään selkoa joka sentistä jonka onnistuvat jostain tienaamaan. Senkin ymmärrän paremmin kuin hyvin, että loputon selvittäminen tuntuu nöyryyttävältä.

Tällä työreissulla kuulin muuten sellaisenkin mielipiteen, että jokaisella pitäisi olla kahden tai kolmen kuukauden tarpeita vastaava rahamäärä säästössä pahan päivän, esimerkiksi nyt menossa olevan poikkeustilan varalle. Ja että sama koskee myös yrityksiä. Muuten ei kuulemma edes kannata tehdä töitä.

Ajatus sinänsä ei ole uusi, puskurirahaston merkitystä korostetaan kaikissa säästöoppaissa. Yrityksistä niissä ei puhuta mitään, mutta miksipä ei? Onko yrittämisessä tosiaan paljonkaan mieltä, jos edes vuosikausien työn jälkeen ei ole jäänyt mitään säästöön? Jos näin on niin kannattaa sitten ryhtyä vaikka freelancetoimittajaksi.

Onneakin minulla on ollut. Tai siis melkein oli. Joku nainen soitti ja onnitteli kun olen voittanut neljän hengen risteilyn A-luokan hytissä. Sitten hän tarjosi sähkösopimusta mutta minä sanoin kiitos ei. Hän ei puhunut enää mitään mistään voitosta, toivotti vain vaisusti hyvää päivänjatkoa.

Ei haittaa. En edes tykkää risteilyistä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti