torstai 14. tammikuuta 2021

Rakastan vanhoja taloja, mutta


 Rakastan vanhoja taloja - kuten tätäkin, kuvassa olevaa jonka omistamme - mutta juuri nyt olen tyytyväinen, ettei minun tarvitse asua sellaisessa.

Luin aamulla vanhojen talojen ystävien facebook-ryhmästä miten ihmiset kyselivät toisiltaan, kuinka kylmää ihmisten kodeissa on ja vastauksista tuli selväksi, että hyvinkin kylmää. Tiedän, mistä puhutaan ja osaan samaistua kylmien lattioiden, vetoisten ikkunoiden ja savuttavien tulisijojen omistajiin.

Tällä hetkellä ulkona on  -18 astetta mutta meillä täällä uudessa talossa on mukavaa ja lämmintä. Kävin tarkastamassa vanhan talon tilanteen iltapäivällä ja siellä salin puolella oli viisi astetta ja muualla vähän toistakymmentä. Plussaa sentään. Tietysti siellä on kylmä, kun vain pieni peruslämpö on päällä, mutta eipä siellä niin lämmin olisi vaikka tulet olisivat pesissä pari kertaa päivässä. Lattiat ovat todella kylmiä joka tapauksessa.

Sähkökatkot, ainakin jos ne kestävät kauan, muuttavat tilanteen vanhan eduksi. Toini-myrskyn aikana pelkäsin tosissani, että sähköt katkeavat pitkäksi aikaa sillä pienempienkin tuulten ja lumisateiden aikana ne tapaavat mennä. Nyt kuitenkin oli onnea matkassa vaikka juuri tällä kertaa varasin vettä ämpäreihin, tarkistin taskulamppujen, tulitikkujen ja kynttilöiden paikat ja kävin jopa lämmittämässä vanhaa taloa siltä varalta, että joudumme sinne evakkoon. Siellä kun sentään voisi olla ja tehdä ruokaa vaikka sähköä ei tulisi moneen päivään. Eilen lämmitin viimeksi ja tänään sitten lämpötila oli pudonnut noihin asteisiin jotka mainitsin.

Uskoakseni monet haaveilevat vanhan talon omistamisesta ja tiedän, että monet sen haaveen myös toteuttavat. Onkohan jossain tilastoa siitä, kuinka moni jättää leikin kesken? Kuinka moni niistä, jotka kuvittelivat löytäneensä sen loppuelämän kodin, johon lapset ja lastenlapset voivat juurtua, väsyy ja pettyy muutamassa vuodessa, kun remontoitavaa riittää aina vain ja uutta tulee? Elämä on pelkkää remonttia, remontin suunnittelua ja rahojen laskemista.

Asioilla on kuitenkin monta puolta. Niinpä täytyy huomata sekin, ettei missään saa pienistä arjen asioista sellaista nautintoa kuin vanhassa talossa voi saada. Miten suloista on käydä kylmänä päivänä halaamassa kamarin lämmintä pönttöuunia, kuinka ihanaa on juosta pakkasillassa pihasaunan löylyihin ja miten tarpeellista työtä tuntee tekevänsä, kun pilkkoo polttopuita ja kantaa niitä sisälle. Uuden talon tasaiset ja helpot olosuhteet vievät nämä ilot jos kohta antavat tilalle jotain muuta. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti