maanantai 18. huhtikuuta 2022

Vinkki perintösuunnitteluun


 Vanhempani ovat olleet kuolleita jo 20 vuotta, molemmat poistuivat tästä elämästä 71-vuotiaina. He olivat lähtökohdiltaan köyhiä ihmisiä eivätkä itsekään kyenneet elämään niin, että heille olisi kertynyt varallisuutta. Niinpä minulle ja ainoalle veljelleni ei juuri jäänyt perittävää. Se ei millään tavalla vaivannut minua silloin ja vasta nyt olen alkanut ajatella, että asiat olisivat voineet mennä toisin.

Oman sukupolveni vanhemmissa on myös niitä pariskuntia, jotka omien vanhempieni lailla aloittivat yhteisen elämänsä tyhjätaskuina ja jotka silti ovat jättäneet lapsilleen velattomia omakotitaloja ja kesämökkejä. Jos kiinteistöt sattuvat vielä olemaan eteläisessä Suomessa, niiden rahallinen arvo on melkoinen. Ihan rehellisesti voin nyt tunnustaa, että olisi minullekin kelvannut.

Perinnön saaminen voi tietysti olla sekä hyvä että huono asia. Se, ettei ole saanut mitään, on säästänyt ainakin perintöriidoilta. Olen aina helposti tuominnut sellaiset ihmiset, jotka katkaisevat välinsä sisaruksiin rahan ja omaisuuden takia, mutta miten itse olisin osannut toimia, sitä en tietenkään tiedä, kun en ole päässyt kokeilemaan.

Miksi minä perintöasioita nyt sitten ajattelen? Kai sen tähden, että elämä kuitenkin kallistuu iltaa kohden ja kaikki siellä hämärissä oleva käy ajatuksissa yhä useammin. Asioiden pitää olla kunnossa, hoidettuja ja selkeitä, niin ajattelen. Pahinta, mitä voisi sattua - siis tässä kontekstissa - on se, että omat lapseni riitaantuisivat perintöasioiden takia. Se olisi viheliäistä.

Nuorena suhtauduin hyvin kriittisesti perintöpuheisiin. Ajattelin, että kenelläkään ei ole pienintäkään oikeutta odottaa tai edes ajatella perintöjä, sillä se on ansiottomasti saatua hyötyä josta sopii olla vain kiitollinen, ei muuta. Näinhän se onkin, mutta mitä vanhemmaksi tulen, sitä enemmän tunnen myös velvollisuutta jättää jotain omille lapsille. Tuntuu, että elämää ei saa elää niin huolettomasti, ettei lapsille jäisi yhtään mitään.

Tärkeimmät perittävät ovat kuitenkin niitä, joilla on tunnearvoa. Niistä saadaan myös mehevimmät riidat aikaiseksi. Joku vanha pärekori voi äkkiä olla niin arvokas, että sisarukset tappelevat siitä korkeimpaan oikeuteen saakka.

Minulla on ollut kolme tavaraa, jotka omasta mielestäni ovat potentiaalisia perintöriitakohteita. Päätin ratkaista riidat jo ennen kuin ne ehtivät syntyä; kerron siitä lisää täällä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti