perjantai 25. maaliskuuta 2022

Ilmainen mielenterveyslääke


 Otsikko voi olla vähän raflaava. En yritä tarjoilla apua vakaviin mielenterveysongelmiin, niitä minulla ei ole. Alakuloon, väsymykseen ja johonkin, jota uskoakseni voi kutsua lieväksi masennukseksi sen sijaan on ja se on tämä: menkää ulos.

Ulos lähteminen ei välttämättä ole ihan helppoa, jos se ei ole tapana. Kotiin on helppo jäädä, siellä on mukavaa ja turvallista. Tiedän sen itsestäni; jumitan helposti tässä koneen äärellä vaikka koko päivän, mutta sitten, kun saa pakotettua itsensä ovesta pihalle ja kävelemään ne ensimmäiset parisataa metriä, homma alkaa tuntua mielekkäältä. Muistaa taas, miksi kannatti lähteä.

Luonnon hyvää tekevä vaikutus ei tietenkään ole yksin minun keksintöni, se on tieteellisesti tutkittu ja todistettu asia. Jo kymmenen minuuttia metsässä tekee hyvää mielelle ja ruumiille. 

Ulkoiluun ei tarvita muuta kuin kengät jalkaan ja vaatteet päälle. Retkeilyyn, sitten kun halutaan olla pitempään luonnossa, tarvitaan jo vähän muitakin varusteita ja sitä, että hallitsee ainakin erätaitojen alkeet. Niiden opetteleminen ei ole koskaan myöhäistä: kävin itsekin retkeilyn alkeiskurssin kansalaisopistossa pari vuotta sitten. Siellä opeteltiin käyttämään trangiaa ja risukeitintä ja pystyttämään telttaa, muun muassa. Suosittelen, jos retkeily kiinnostaa, mutta taitoja puuttuu. Tuollaisesta kurssista on sekin hyöty, että siellä voi tutustua samanhenkisiin ihmisiin ja ehkä löytää retkeilykavereita.

Ai että kursseja ei ole? Ei meilläkään ollut, mutta ehdotin kansalaisopistolle sellaisen järjestämistä. Opistot kyllä järjestävät mielellään kursseja juuri niistä aiheista, jotka ihmisiä kiinnostavat.

Lisää retkijuttua on täällä. Eijan ja minun Perjantaijuttu-tiimimme kävi nauttimassa auringosta Koskeljärvellä ja voi, kun siitä tuli hyvä mieli!

1 kommentti: